Kohteesta Joensuun luomu- ja lähiruokapiiri

Ohjeita: Jakajille

Ohjeita talkoolaisille


Yleistä

Tilaukset jaetaan Joensuun Steinerkoululla (Tulliportinkatu 3). Käytössämme on tuotteiden järjestelyä ja keräilyä varten yksi lämmin huone ja pakastin sekä taukotila keittiöineen. Rahastus tapahtuu odotustilassa, jona toimii käytävä jonka varrella jakohuone (luokkahuone) sijaitsee. Jakokerta koostuu kahdesta vuorosta joista ensimmäinen on klo 14.00-17.00 ja toinen klo 16.30-20.00. Jakopäivän järjestelyistä huolehtivat jakovastaavat yhdessä muiden ruokapiirin vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa.


Ensimmäinen vuoro klo 14.00-17.00

Vuoro alkaa kello 14.00 perehdytyksellä johon kaikkien ykkösvuoroon tulevien talkoolaisten toivotaan osallistuvan. Vuorossa valmistellaan tilat ja materiaalit jakoa varten sekä otetaan toimitukset vastaan tuottajilta klo 14.30-16.30 välillä. Molempien vuorojen talkoolaisille on tarjolla joka kerta ruokaa sekä kahvia ja teetä, joita voi nauttia taukotilassa talkoovuoronsa aikana parhaakseen katsomalla hetkellä.


Alkuvalmistelut

Jakotila järjestellään tuotteiden vastaanottamista ja purkamista varten kokoamalla tilaan sopivia pöytätasoja. Tilasta raivataan myös ylimääräiset tuolit ja tavarat syrjemmälle jotta tilassa on helppo liikkua ja toimia jaon aikana.


Tuotteiden vastaanotto ja tarkastus

Voidaan tehdä yksin tai parityönä. Tarkastetaan toimitettujen tuotteiden kappalemäärät ja onko kyseessä juuri oikea tilattu tuote sekä järjestetään ne paikoilleen. Mahdolliset puuttuvat ja ylimääräiset tuotteet sekä muut huomiot kirjataan tuotteittain tuottajakohtaisiin tarkastuslistoihin. Lisäksi ne kirjataan myös puuttuvien ja ylimääräisten tuotteiden listoihin. Kun yhden tuottajan kaikki tuotteet on tarkistettu, tarkistuslista laitetaan sille varattuun kansioon. Tämän jälkeen tuotteiden yhteyteen kiinnitetään nimilappu (löytyy näille varatusta kansiosta) josta selviää tuottajan nimi. Mikäli yhdeltä tuottajalta on tullut paljon tuotteita, laitetaan yksi nimilappu kumpaankin päähän tuoteriviä. Jos tuotteiden mukana on tullut lasku, se laitetaan laskuille varattuun kansioon.


Odotustilan valmistelu

Odotustilana toimivaan käytävään kannetaan kaksi pöytää (kassaa ja tarkastuspistettä varten)sekä tuoli kassapisteelle. Käytävään viedään vuoronumerolapputeline, kansio josta löytyvät tilaajakohtaiset listat sekä klemmaripurkki. Mahdolliset ylimääräiset tuotteet kootaan kassapöydälle myyntiä varten ja näiden tuotteiden hinnat kirjataan paperille joka laitetaan tuotteiden viereen näkyville. Käytävään viedään myös pahvilaatikko kananmunakennojen palautusta varten.


Toinen vuoro klo 16.30-20.00

Vuoro alkaa klo 16.30 perehdytyksellä johon kaikkien kakkosvuoroon tulevien talkoolaisten toivotaan osallistuvan. Vuorossa jaetaan tuotteet hakijoille, kerätään maksut, laitetaan jaon jälkeen piirin tavarat kasaan ja siistitään tilat.


Keräily

Tilaukset on tulostettu lapuille kansioon josta tilaajat ottavat itse Steinerkoululle saapuessaan omat tilauslistansa. Näihin tilaajakohtaisiin listoihin on merkitty mikäli jokin tuote puuttuu kokonaan tai sitä on saatavilla eri määrä kuin on tilattu. Tilaaja jää käytävään odottamaan siksi aikaa, kun jakaja laittaa vuoronumerolapun telineeseen ja käy keräämässä tuotteet. Tuotteet kerätään piirin kasseihin ja viedään käytävässä olevalle tarkastuspisteelle jossa varmistetaan, että tilaaja on saanut kaikki tilaamansa tuotteet jotka ovat saatavilla. Tarkastuksen jälkeen tilaaja pakkaa tuotteet omiin kasseihinsa. Tarkastuspisteeltä tilaaja siirtyy kassalle maksamaan tuotteet.


Kassalla

Tilaaja maksaa ostoksensa käteisellä ja voi samalla ostaa halutessaan mahdollisesti ylimääräisenä tulleita tuotteita. Lähituottajien tuotteiden osalta hinnassa huomioidaan mahdolliset puutteet tai muut muutokset. Mikäli Tietäväisen tuotteissa on ollut puutteita, tilaaja saa kassalla ohjeet rahapalautuksen hakemiseen. Kassanhoitaja kirjaa kassataulukkoon tehdyt ostokset. Tilaaja saa halutessaan tilauslistansa kuitiksi.


Loppupuoli

Jaon lopulla voidaan kerätä noutamattomia tilauksia valmiiksi mikäli jonoa ei ole. Jaon päätteeksi paikat laitetaan alkuperäiseen kuntoon (pöydät ja tuolit paikoilleen, kananmunakennolaatikko pakastimen viereen jne.). Jakohuoneen pöydät pyyhitään kuten myös kassa- ja tarkastuspisteen pöydät. Pahvilaatikot litistetään ja kasataan yhteen paikkaan kierrätyspisteelle vientiä varten. Kun pakastin on tyhjä, se sammutetaan ja jätetään sulamaan kansi auki. Piirin vastuuhenkilöt huolehtivat, että valot sammutetaan ja ovet tulevat lukkoon.Kysymykset ja palaute jakoon liittyen: jakovastaava@gmail.com.


Sivulta http://joenluomu.net/wiki/pmwiki.php/Ohjeita/Jakajille
Sivua on viimeksi muokattu 30.10.2019 11:56